מהן העילות בכדי לפסול צוואה
ישנן עילות רבות לפסילת צוואה. חלק מן העילות מפורטות בחוק וחלקן מפורטות בפסיקה הענפה בנושא זה אשר התגבשה עם השנים על ידי ביהמ"ש השונים בארץ. כמובן שהעילות לפסילת צוואה משתנות בהתאם לסוגי הצוואה השונים המוכרים בחוק. מאחר והצוואה הנפוצה ביותר הינה צוואה בפני עדים, להלן רשימה מתומצתת של מצבים אשר יכולים בנסיבות מסוימות להוות עילה לפסילת צוואה להלן מס' טענות לפסלות צוואה:
• 1. כאשר אחד או יותר מן היורשים גורם למצווה להוריש לו רכוש ע"י איומים על המוריש או תחת אונס לערוך צוואה אשר אינה תואמת את רצונותיו האמיתיים של המצווה.
• 2. כאשר המצווה מולך שולל באמצעות תחבולה או תרמית כלשהי מצד היורש, ובעקבות התנהגות פסולה זו מצווה לאותו אדם חלק זה או אחר מנכסיו.
• 3. כאשר בצוואה מצוינת הוראה אשר אין ספק שנכתבה בטעות ע"י המצווה.
• 4. כלומר, במקרה שבו לא ניתן להבין מהצוואה ומהכתוב בה מיהם היורשים ומהם הנכסים שהתכוון המצווה להוריש להם, לא ניתן להוציא את הצוואה אל הפועל והמשמעות היא שצוואה זו תהיה בטלה.
• 5. כאשר אחד או יותר מן הנהנים עפ"י הצוואה (היורשים) משפיע בצורה בלתי הוגשת על המצווה, על מנת שיוריש לו את נכסיו, כולם או חלקם. חשוב לציין שעל פי הפסיקה הנרחבת בתחום, לא כל השפעה של היורש על המצווה תחשב השפעה בלתי הוגנת ולכן יש לבחון כל מקרה ומקרה לגופו, בטרם מנסים לפסול צוואה בטענה לקיומה של השפעה בלתי הוגנת.
• 6. כל צוואה אשר אינה ערוכה בהתאם לדרישות החוק והפסיקה בישראל, הינה בלתי תקפה ולא ניתן יהיה לאכוף את האמור בה.
בנוסף לאמור ישנן טענות נוספות שאפשר לטעון לפסלות הצוואה ואשר יכולה למנוע מקיום צוואה אשר קיים חשש ממשי כי נעשתה בדרך ו/או לצורך שאינו ראוי ו/או חוקי.
הכותב הינו עו"ד המתמחה בנזיקין, ביטוח לאומי, תביעות ביטוח, תאונות דרכים, רשלנות רפואית, דיני עבודה והוצאה לפועל.
* אין באמור במאמר זה בכדי להוות תחליף לייעוץ משפטי, אלא כמידע כללי בלבד.
מלכא ושות' משרד עורכי דין
מתמחה בביטוח לאומי, רשלנות רפואית, תביעות נזיקין, הוצאה לפועל, מיסים, פשיטות רגל וגירושין
אתרנו: http://www.malka-law.co.il